fredag 26 november 2010

Lussebullsreceptet med Vit choklad

  • Ugnstemp: 250 grader, Varmluft: 200 grader.

50 g margarin eller smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 tsk salt
2 tsk socker
ca 1,5 liter vetemjöl
2 påsar saffran som du stöter med en sockerbit.

125 g margarin eller smör
1 ½ dl socker
1 ägg

Pensling/garnering:
1 ägg, russin och vit choklad(100g till enkel sats, 200 till dubbel).

  • Smält matfettet och häll i mjölken. Ljumma degspadet tills det är 37 grader (fingervarmt).
  • Smula ner jästen i degbunken. Häll i lite av degspadet och rör om tills jästen är upplöst. Tillsätt resten av degspadet, saltet, sockret och det mesta av mjölet.
  • Arbeta degen för hand eller i maskin tills den släpper bunkens kanter. Strö på lite mjöl och låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek eller i ca 45 minuter.
  • Stöt under tiden saffranet med en sockerbit i en mortel.
  • Rör mafettet poröst med sockret. Tillsätt saffranet och ägget.
  • Arbeta in "saffranssmeten" i den uppjästa degen i bunken. Tillsätt resten av mjölet, men spar lite till utbakningen.
  • Börja smält den vita chokladen så den är klar till utbakningen.
  • Häll upp degen på mjölat bakbord eller arbetsbänk och knåda in resten av mjölet .

Nu följer lite bilder på hur jag fått in den vita chokladen i katterna och såklart slutresultatet.

Du kavlar ut degen ungefär som när du bakar vanliga kanelbullar.
Du penslar på vit choklad, men ta inte allt för mycket, det behöver inte täcka hela ytan.

Vik sedan utbaket en gång så att vitchokladen så att säga ramas in.

Skär sedan i bitar så som bilden visar. Ni väljer själva hur stora katterna ska vara..

..själv valde jag lite större bitar, mellan ungefär 0,5cm - 1,5cm ca.

Rulla sedan ihop som en orm, och det är inte alltid man får ihop den skåra som blir där chokladen ligger (beroende på hur mycket choklad det är på den biten just då).

Forma dom och stoppa i russin om ni vill ha det. Lägg på plåt och låt sedan jäsa till dubbel storlek. Sedan pensla med uppvispat ägg och svisch in i ugnen i sisådär 8-10 minuter.

Slutresultatet!.
Katterna blir inte torra inuti, det är perfekt att baka med, och goda med :-D

Inga kommentarer: